donderdag, oktober 23, 2003

valkenburg en de Orions
Tussen Wassenaar en Leiden ligt, in een prachtig duin- en polderlandschap, marinevliegveld Valkenburg. Zo tegen drieën vliegen elke middag een handvol Orions van de kustpatrouille aan om, zo stel ik mij voor, gezellig te gaan theedrinken. Verder gebeurt er niks, behalve als Beatrix op reis gaat. Want Valkenburg ligt vanuit Huis ten Bosch op fietsafstand, terwijl Schiphol toch wel een halfuurtje rijden is met de hofauto.

Sluiting van Valkenburg biedt tal van mogelijkheden: wanneer tot huizenbouw zou worden overgegaan, is het er prachtig wonen. Maar je kunt er ook golfbanen, recreatieparken of natuurgebieden aanleggen. Het gekke aan het nu lopende debat over de begroting van Defensie is, dat niemand toekomst ziet voor behoud van Valkenburg als marinebasis, maar dat velen de tent het liefst zolang mogelijk openhouden.

Mat Herben van de LPF diende vorig jaar nog een motie in, met steun van de PvdA, om op Valkenburg een woonwijk aan te leggen. Nu vindt hij opeens dat er helemaal niet meer op Defensie (zijn vorige werkgever) bezuinigd kan worden. Hans van Baalen van de VVD wil Valkenburg zó graag openhouden, dat hij er een dependance van Schiphol van wil maken. Ook de Orions moeten zijns inziens in de lucht blijven, desnoods als onderdeel van een internationale kustwacht.

Mijn gratis advies: vlieg die Orions naar Hato, het vliegveld van Curacao. Laat ze daar patrouilleren tegen de drugsbendes. Sluit tegelijkertijd Valkenburg, als was het maar om de mariniers niet in de verleiding te brengen de Orions in te zetten voor duistere praktijken. Valkenburg kwam namelijk enkele jaren geleden nog op een andere manier in het nieuws. De marinebasis werd gebruikt als overslagplaats voor partijen cocaïne, die de mariniers bij wijze van bijverdienste uit de West naar Nederland brachten.

Bron: weblog, volkskrant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat je vind moet je teruggeven: