vrijdag, oktober 17, 2003

piloten
Als een Nederlander zegt dat 'Israël niet is opgericht om drie miljoen Palestijnen te onderdrukken, hun gebied vol te bouwen met illegale nederzettingen en te bepalen wie ze als leider mogen kiezen', krijgt hij een lawine aan verwijten over zich heen. Vooral de zogenaamde vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap proppen zo veel mogelijk Tweede Wereldoorlog, Palestijnse terreur en antisemitisme in hun reactie.

Als een Palestijn het zegt, wordt hij als partijdig terzijde geschoven.

Als een joodse Nederlander het zegt, heeft hij makkelijk praten, last van zelfhaat en wil hij slijmen bij niet-joden.

Als een Arabisch staatshoofd het zegt, wordt opgemerkt dat de Arabische landen allemaal dictaturen zijn.

Als de labiele vrouw van een bankdirecteur het zegt, wordt ze afgerekend op de dubieuze uitspraken die haar uitspraken vergezellen.

Als een christen het zegt, wordt hem verweten nog steeds kwaad te zijn vanwege dat akkefietje met Jezus.

Zo zijn er inmiddels duizenden trucs om de aandacht van de simpele feiten af te leiden. Misschien dat ik daarom zo blij was toen ik de Israëlische oorlogsheld Yiftah Spector bovenstaande uitspraken hoorde doen. Hij is een van de piloten die protesteerden tegen de bombardementen op burgerdoelen. Door hem uit het leger te ontslaan, zijn de ontkenners nog niet van hem af. Deze vastberaden meneer wil niet langer zwijgen en is als oorlogsheld immuun voor de gebruikelijke trucs.

Mooi hoor, zo'n wanhopige groep goochelaars die zonder doekjes, kaarten, spiegels en konijnen de waarheid weg moeten goochelen.

Bron: Raoul Heertje, Parool, 16-10-2003

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat je vind moet je teruggeven: