zaterdag, november 15, 2003

Het Erge Nieuwe Leuk
Herman Pleij op televisie. Eerst bij BvD, later nog ergens, ik weet niet meer precies waar. Bij BvD zat laatst ook die historicus die zo voor de Irak-oorlog was. Deze Arend-Jan Boekhorst, zoals hij geloof ik heet, heeft hetzelfde als Pleij. Ze praten als iemand die dacht dat AL die lijntjes op die spiegel voor hem waren, in plaats van eentje. Alsof er net iemand een scheut aftershave in hun onderbroek gegooid heeft waarbij ook de eikel geraakt is. Alsof hun stoel onder stroom komt te staan zodra de naald van de geluidsmeter uit het rood komt. Ze praten zoals Keanu Reeves die bus bestuurt in de film Speed: nooit onder de 50 mijl per uur, want dan explodeert het zaakje.

Je ziet ze steeds vaker. Op de BBC heb je er ook een paar: academici die een populair wetenschappelijk programma presenteren. Ze willen zo graag een succes maken van deze nieuwe & reuze sexy bijverdienste, ze zijn zo bang niet voor het tv-personality-examen te slagen, dat ze tot op het hysterische af expressief en amusant en onderhoudend gaan doen. Een grimas hier, een knipoog daar, een geflapper van armen en geklapper van wenkbrauwen, van jottum-hopfaldera, kijk eens wat een tv-genieke NIET-SAAIE wetenschapper ik ben?

Gek wordt je ervan. Je hoort gewoon hoe ze zich hebben laten opnaaien door de regisseur. 'Ja, doe maar lekker levendig. Als je denkt dit slaat nergens op, ik lijk wel een manische gek, dan is het goed.' Dat de prof voor aap staat zal die regisseur een zorg zijn.

Wie het ook zo hebben: TV-chefs. Dat loopt me te kalelen en te ginnegappen rond dat fornuis, je zou haast denken dat je tegenwoordig een ADHD-certificaat moet hebben om op een koksschool te worden toegelaten. Voor die chefs geldt het zelfde: tv-chef worden is zo'n beetje het hoogste wat voor een moderne kok bereikbaar is, dus als de kans zich voordoet, nou, dan GAAN ze d'rvoor. Afgekeurd wegens SAAIHEID? Dat zal hun niet overkomen! Ergste voorbeeld: Pierre Wind.

Het vervelende is dat dit via de televisie de norm voor het dagelijks leven wordt. Iedereen moet 'leuk' zijn tegenwoordig. Leuk zijn is ook helemaal niet moeilijk, eigenlijk. Gewoon een kwestie van eruitgooien wat erin je opkomt en dan heel hard gaan lachen. Beste voorbeeld Gordon. Het zou een zegen voor de Nederlandse cultuur zijn als Gordon onder een bus kwam. Nee serieus.

Bron:Volkskrant, Jan Kuitenbrouwer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat je vind moet je teruggeven: