dinsdag, maart 18, 2003


Voor of tegen
Niets is gemakkelijker dan voor een oorlog zijn. Je legt wat zogenaamde verbanden met andere gebeurtenissen in de geschiedenis, selecteert wat feiten en hoppa: Saddam H. is de nieuwe...

Dat Saddam H. net als Osama B.L. een iets te goede leerling en product van zijn Amerikaanse tegenstanders is, verzwijg je voor het gemak. Ook zorgvuldig gecoachte en gefinancierde hufters moeten opkrassen als hun bazen dat van hen verlangen. De lulverhalen over hoe mooi de wereld wordt als deze ene oorlog gevoerd wordt, schud je moeiteloos uit je mouw. Wie kan je tegenspreken?

Niets is gemakkelijker dan tegen een oorlog zijn. Je legt uit dat oorlog nooit echte vrede heeft gebracht, geweld alleen nieuw geweld creƫert en hoppa: George B. is een... Dat woorden en verdragen geen partij zijn voor gewetenloze hufters, verzwijg je voor het gemak. Je wilt niet weten dat de wereld zo in elkaar steekt en dus weiger je je daaraan te conformeren.

Beide groepen zeggen te spreken namens de kinderen van de wereld.

Gisteren ging mijn dochter Noa voor het eerst naar school. Ik heb de kinderen in wier naam wordt gesproken, even mogen bekijken. Noa huilde net zo hard bij het afscheid nemen als zij dat op hun eerste dag deden. Geen kind keek vreemd op. Ze wisten dat het snel goed zou komen. Dat kwam het ook. Kinderen hebben helemaal geen hulp nodig.

Maar wie redt de ouders?

Bron: RAOUL HEERTJE, Parool



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat je vind moet je teruggeven: