woensdag, februari 12, 2003

oorlog
Het mag waarschijnlijk niet, maar ik neem het deze keer maar
eens in zijn geheel over. Heertje in het Parool:


De verwarring in mijn hoofd wordt steeds groter. Het idee van beschaving is volgens mij dat je alles doet om oorlog te vermijden. Als je echt geen andere mogelijkheid hebt, moet je vechten. Maar de goeien, ook wel de minder slechten genoemd, willen nu juist zo snel mogelijk vechten. Dat is de nieuwe daadkracht. Als je je op straat zo bedreigd voelt dat je je vermoedelijke belager doodslaat, heet het zinloos geweld. Of men roept dat je het recht niet in eigen hand mag nemen.

Voorzover ik het begrijp, moeten de goeien de andere goeien beschermen tegen de mogelijke reactie van slechten op de aanval van de goeien.
Want niets doen is geen optie. Dat hebben de goeien er goed in gekregen. Niets doen is geen optie. Wie niet voor ons is, is tegen ons. Melk is de witte motor. Stop een tijger in je tank. De beste brouwers brouwen het. Goudhaantje, goudhaantje van Herman Kramer. Nu weet ik best dat de slechten pas wat doen als je ze geweld belooft.
Of heel veel geld, zoals het minstens-zo-slecht-als-de-slechten Pakistan. Maar dat het allemaal zo simpel is als de goeien het presenteren, wil ik maar niet geloven.
Die slager in Zundert die altijd zijn vlees in Croma bakte, vertrouwde ik ook nooit.

Wat we nodig hebben, is een politieke versie van Ajacied Wesley Sneijder. Iemand die links en rechts kan denken. Met souplesse en inzicht aanvalt en onverschrokken verdedigt. Iemand met originele oplossingen voor complexe problemen. Van een dode tegenstander kun je nooit winnen. De jeugdopleiding van de slechten levert moeiteloos een nieuwe hufter af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat je vind moet je teruggeven: